Dit type cakeje zie je hier heel vaak.

– Rebecca, nav Israëlzondag

 

Afgelopen zondag 4 oktober was het Israëlzondag. Ook tijdens onze samenkomst mochten we hierbij stilstaan in een verhaal uit de praktijk, in liederen en in de overdenking. Na afloop mochten we genieten van een heerlijk recept wat bijna standaard te vinden is in een Israëlisch café.

 

Ingrediënten

Voor het deeg (zie ook de tip)

  • 150 gr meel
  • 1 tl gist
  • 2 tl kristalsuiker
  • Olijfolie
  • 65 ml lauwwarm water
  • Zout

Voor de inhoud en garnering

  • 40 gr noten, grof gehakt (Volgens recept hazelnoten, ik had dit niet in huis dus gebruikte cashew en amandelen)
  • 20 gr sesamzaad
  • 150 gr chocopasta
  • Poedersuiker

 

Bereiden

  • Meng het meel met de gist, suiker, zout en 2 eetlepels olie goed in een grote kom.
  • Voeg rustig het water toe en roer het mengsel met een spatel door elkaar.
  • Leg het deeg op een met olie ingevet werkvlak, vet uw handen in met olie en kneed het 3 minuten tot het zacht en elastisch is. Als het deeg aan u handen blijft plakken, kunt u er eventueel nog een beetje meer olie bij doen.
  • Vet de kom in met olie en leg het deeg erin. Dek af met een vochtige theedoek en laat het deeg op een warme plek 40 minuten rijzen tot het volume verdubbeld is.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Maak de chocopasta zacht in de magnetron of au bain marie tot het goed smeerbaar is.
  • Hak de noten grof en meng rooster ze met het sesamzaad en wat olie in een koekenpan.
  • Rol het deeg uit op een licht met meel bestoven werkvlak tot een rechthoek van ongeveer 30×40 cm. Zorg dat de lange zijde naar u toe ligt.
  • Strijk met een spatel de chocopasta uit over het deeg en houd aan de bovenkant een rand van 2 cm onbedekt.
  • Bestrooi gelijkmatig met het noten-sesammengsel. Houd 1 eetlepel apart voor de garnering.
  • Rol het deeg op tot een lange worst.
  • Bestrijk de rol met olijfolie en bestrooi met de achtergehouden noten-sesammengsel. Druk deze licht in het deeg, zodat ze blijven plakken.
  • Snijdt de uiteinden van de rol recht af en verdeel de rol in 10 stukken van 3 cm.
  • Leg ze, met de naad onder, op een bakplaat met bakpapier.
  • Bak de rolletjes 8 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
  • Laat ze iets afkoelen en bestuif ze eventueel met poedersuiker.

Tip: maak het recept eenvoudiger door bladerdeeg te gebruiken. Rol 3 plakjes na ontdooien uit met een deegroller om ze dunner te maken. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak ze in ongeveer 20 minuten goudbruin.